maanantai 19. lokakuuta 2009

17-18.10. Toko kurssi / Fenni

Olimme Fennin ja Lalan kanssa viikonloppuna OCA:n järjestämällä TOKO kurssilla, jonka vetivät Susanna Aro ja Henna Jyrinki.

Fennin osuus la 17.10. - kouluttajana Susanna Aro

Leikki
Pariin otteeseen harjoiteltiin koiran innostamista leikkiin, joka alkoikin pikkuhiljaa onnistua koko ajan paremmin ja paremmin :) Fenni tarttuu kyllä yleensä kiinni kun houkuttelee sitä lelulla ja se vetää kunnolla. Mutta kun annoin Fennin voittaa (irrotin otteen lelusta) Fenni vain kääntyy vähän pois päin ja tiputtaa lelun (kiinnostus loppui siihen). Minun tulisikin tuossa vaiheessa käydä nyysimässä lelu ja omia sitä vähän, jotta Fenni kiinnostuisi uudelleen ja leikki voisi taas jatkua. Selvästi Fennin leikin kesto ja into ovat kyllä lisääntyneet, joten jatketaan edelleen.
Alla pari ihastuttavaa lelua, jotka ovat ainakin kovasti meidän lappalaisten mieleen:


Perusasento
Tehtiin muutama toisto ja se toimi hyvin, innokasta & hyvä sijainti :)

Seuraaminen
Otettiin jo aiemmin (viime kevät talvi) Susannan meille opettamaa "imutustyyliä", aluksi namitin aika usein, mutta kun kokeiltiin pidempääkin väliä ilman namitusta onnistuivat ne hyvin.
Joten tästä siirrytään seuraavaan vaiheeseen => perusasento, namikäsi koiran pään toisella puolelle ja ohjaaja suorassa. Kun koira katsoo silmiin niin palkataan ensin kehuen ja samoin tein nami "namikädestä" palkaksi (toiset joiden koira innokas leikkimään voi myös olla lelu taskussa ja sen jälkeen pistetään pileet pystyyn).
Saadaan tiivis kontakti perusasennossa ja kun seuraaminen on laitettu "imutuksella" lihasmuistiin painettuna voisi tuon jälkeen läheteä askel kerralla liikkeeelle. Tehtävä varoen koska liikkeelle lähdettäessa ei saa jo opittu katsekontakti kadota, jotta päästäisiin halutunlaiseen lopputulokseen. Muistettava myös päättää seurauttamiset lennosta.
Klikkeri olisi varmaan tuon perusasennon katsekontaktin opetuksessa suuri apu.

Takapään käyttö
Tehtiin melkeimpä paikallaan käännöksiä vasempaan ja oikeaan namikädellä avustaen. Fennillä oli hivenen hakusessa / epäilys mitä tuo oli kun ei kunnon liikettä ennen uutta pysähtymistä.
Kokeiltiin myös koiran peruuttamista ensin kasvotusten (meni paljon paremmin - ollaan harjoiteltu jonkin verra koiratanssin yhteydessä). Sitten peruuttamista kokeiltiin myös sivulla ollessa (oli kovin vaikeaa Fennille). Lisä vinkki: 8:n teko seurauttamalla (tötteröt joita kierretään).

Paikallamakuu
Tulee muistaa ettei turhaan sekoita mukaan osioita, joita ei sillä kerralla harjoittele. Koiran ei tarvitse tulla ensin sivulle harjoiteltaessa paikalla maaten pysymistä! Käskytä koira vain siinä edessä ollessaan maahan ja anna käsky "odota" poistu pätkä ja kääntyessäsi kehu rauhoittavalla äänellä (muista myös opettaa koira siihen että voit sitä kehua rauhallisella äänellä ilman että se nousee ylös). Hetken kuluttua palaa koiran eteen ja anna palkka koiralle tassujen väliin laittaen kehuen samalla koiraa "hyvä" ja poistu uudelleen, toista tätä muutama kerta. Lopuksi palkaa koira maahan ja vapauta. Vaihtele matkaa ja aikaa.
Harjoittele erikseen sivulla maahanmenoa tai koiran viereen (taakse) paluuta tai lopun perusasentoa.

Fennin osuus su 18.10. (valinnaisia) - kouluttajana Henna Jyrinki

Liikkeestä maahanmeno
Tämä tehtiin kuten normaalisti ohjaajan peruuttaessa. Huomattiin että tällä hetkellä Fenni menee maahan tosi nopeasti, mutta vain mielellään lähellä minua. Ensiksi painotetaan manituksen tulon viivyttämiseen, minun tulee ehtiä peruttaa useampia metrejä ennenkö nami lentää ja Fenni voi sen käydä ottamassa. Erillisellä "tule" käskyllä pyydän koiran taas tulemaan minua kohti ja harjoitus toistetaan. Myöhemmin aletaan painottaa myös sitä että Fenni menisi maahan kauempana tullessaan kohti minua.

Luoksetulo
Tehtiin pitkässä liinassa, kouluttaja piti koirasta kiinni, jolloin pystyin keskittymään koiraan ja käskytykseen. Leikittiin ja kun sain lelun lähdin peruttamaan nopeaan ja kouluttaja piti liinaa hetken tiukalla ja kun annoin "sivulle" käskyn sai Fenni lähteä juoksemaan luokseni. Tehtiin pelkkinä läpijuoksuina leikkien koiran kanssa kun se saavutti ohjaajan.

Tunnarin alustusharjoitus
Koira liinassa kouluttaja pitää kiinni, kun ohjaajan hajulla varustettu tunnaripalikka vietiin koiran nähdessä heinikkoon (aluksi todella helppoon piiloon heinätukon taakse). Ohjaaja palasi koiran luo ja antoi "keppi" käskyn, jolloni koira sai läheteä etsimään piilotettua palikkaa.
1. yritys ei onnistunut, paikka oli hivenen liian haastava. 2. yritys (sama palikka) onnsitui yllättävän hyvin Fenni jopa otti pieneksi hetkeksi palikan suuhun. Mutta minä hivenen innokkaana kehumaan jolloin Fenni irroitti otteen ja palasi ilman palikkaa luokseni, mutta toki sain namipalkan siitäkin. 3. yrityksellä (uusi palikka, koska Fenni oli jo koskenut edelliseen palikkaa - tarkoitus että palikassa on vain ohjaajan halua, ei koiran eikä muutekaan kenenkään muun) Fenni merkkasi palikan, mutta tällä kertaa ei ottanut sitä suuhunsa. Toki palkka tuli tästäkin vaikka ei edes ottanut palikkaa suuhun). Pikku hiljaa aloitetaan harjoitelemaan tätäkin.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti