maanantai 23. elokuuta 2010

TOKO kurssi ala Korrit - Lauantai, Lala & Fenni

Ensimmäinen päivä takana Korrien toko koulutusta. Hyviä ohjeita niin seuraamiseen (pätkätyöskentelyä, käännöksiä - vasen ja täyskäännös, perusasennon askellusta), häiriötreeniä, noutoa, luoksetulon pysäytystä, seisomista ja lopuksi vielä toisen ryhmän koirille yhteispaikallamakuu.
Alla pari kuvaa kurssilta - kuvat: Hilkka Keisala. Kiitos Hilkka!
"Fenni" - EEJV-08, FIN MVA Care Bears Sun Fennica tokoilemassa :) 

Tarkemmin eri jutuista alle, omista & toiseten kohdalla tulleista vinkeistä. Myös joitakin videopätkiä luvassa :)

Kouluttajana Riitta Jantunen-Korri

Läpikäydyt liikkeet / Fenni
(Fennin tila kovin vilkas, joka paikka/ihminen kiinnosti)
-Seuraaminen
Aluksi tehtiin meidän tyyppinen pidempi seuraamispätkä.
Kannattaisi perusasennon löytymiseksi kiinnittää huomiota miten/missä järjestyksessä viimeset askeleet ottaa - Fennin kohdalla paras että oikea jalka pysähtyy ensiksi ja vasen tuo Fennin vierelle.
Kannattaa ottaa perusasennosta 2-3 askeleen seurauttamisia ja taas perusasento ja jatkaa näin muutama kerta peräkkäin. Fennille sopiva määrä olisi max 4 seurausjaksoa perätysten, jolloin kontakti pysyy vielä todella hyvin.
Otettiin myös "paikallaan" vasemmalle, oikealle ja täyskäännöksiä (yritän tehdä pienet askelkaaviot kuvaksi tähän yhteyteen) .
((mm.  8 seurauttamista voisi tehdä, ympyrä seurauttamista vastapäivään. Askelin kääntymisiä oikeaan, 3 siirtoaskelin siirtyminen vasempaan, 3 siirtoaskelin täyskäännös ja vielä sivuaskelin otettuja siirtoja - muoto pientä rinkiä oikealle + perusasento, oma antamani kuvaus auringonsäteet :). Tuon lisäksi käytiin myös korkeampien luokkien 1-3 askelta taakse ja kummallekkin sivulle. ))

Alla olevat kuvat voivat olla aukeamatta muille, mutta itse muistan näistä hyvin, sorry :)-Nouto
Fenni ei halua ottaa kapulaa maasta, joten kokeiltiin koiran houkuttelua leikitellen kapulalla sen edessä ja sitten heitettiin se pitkälle pyörien. Päästettiin koira perään, no kyllä Fenni sinne kapulan luo juoksi mutta ei halunnut ottaa sitä suuhunsa vaan sai hepulikohtauksia (juoksi häntä suorana ympäri kenttää sinne tänne) eli purki siten jännittävän tilanteen, kun ei tiennyt mitä tulisi tehdä. Kokeiltiin vielä toisenkin kerran, mutta seuraus oli ihan samanlainen :(
Voisi aloittaa ihan klikkerin kanssa harkat, kun katsoo, koskee ottaa suuhun, pitää, kanttaa, ei pureskele, luovuttaa ... pitkä tie. Voisi myös yhdislettä sisällä sohvalta maata myöten kapulaa liutettaessa klikata kun Fenni tuo sen soffalle (pitää edelleen kiinni), voisi vaikka laittaa käden sitten siihen kohtaan mihin yleesä tulee takasin.
Välillä tarjotessa (pidän kapulaa Fennin suun kohdalla) niin Fenni siihen suutaan koitti, joten kehuin kovasti jo siitä ja palkkasin namilla.
Jännittävää katsoa miten tuosta päästäisiin siihen että kapula olisi kiva suuhun otettava esine. Flese lelulla Fenni kyllä leikkii ja pitää kovaakin kiinni, joten osaa kyllä hyvin pitää kiinni.
Joskus Fenni on jo kapulaa hivenen hakenutkin, mutta syytä ei tiedostettu miksi nyt niin epäilyttävää :(   http://www.youtube.com/watch?v=mfOcJhAELoc


Läpikäydyt liikkeet / Lala

- Seisominen
Namin heitto taakse koiran yli tai vasentaka, joko vasemmalla kädellä (hyvin havaittavissa) tai oikealla kädellä johon liitä tarvittaessa "taka" käsky vapautuksena (suunta ei niin hyvin muutoin havaittavissa).

- Maahanmeno (liikkeestä)
Nykyisin ongelmana tuplakäskytys ennekö Lala menee maahan.
Vinkin mukaan kokeiltiin hivenen hidastettua kävelyä käskyn aikana ja sehän toimi.
Pitää myös keksiä virittelysana, jolloin koira voi olla valmistautunut että mitä tullaan tekemään.
Tässä pari kuvaa liikkeestämme, Kiitos Hilkka taas kuvista :)

- Nouto
Odotus oli hyvä ja "tuo" käskyllä upee vauhti kapulalle (standardi 250g kapula). Otti sen hyvin suuhun, mutta jostain syystä (harjoitellut liikaa yksin?) niin Lala oli viemässä hakemaansa kapulaa Riitalle, joten jouduin käskyttämään uudelleen "sivulle". Tuli sivulle, mutta jäi aika taakse.
Aiemmin jo ollut ongelmia että jää jonkin etäisyydelle minusta, syyksi olen epäillyt että on tökännyt kapulalla jalkaani, joka aiheutti tiputtamisen ja nyt hakee paikkaa jossa ei töytäisyä tapahdu.
Riittä neuvoi että voisin vaihtaa kapulan ohjatun noudon keskikokoiseen kapulaan, joten tuleekin katsastaa kapuloita kun käyn ensikerran Mustissa&Mirrissä.
Muutenkin tulee ohjata oikealle paikalle ja vaikka seurauttaa jonkin matkaa.
Lala myös pureskelee hieman kapulaa, joten siihen naminäkyvyys harkkaa ja kun nami tiputetaan saa Lala vapauttaa otteensa ja tiputtaa kapulan maahan. Mutta jos tiputtaa ennen aikojaan tulee koiraa pyytää ottamaan se uudelleen maasata itse. Myös naksutin sopiva tähän harjoitukseen. Ensin edessä harjoitellen sitten sivulla.

- Luoksetulon pysäytys (seiso, avo)
Lähtee liikkeelle mahtavalla vauhdilla kutsuessa "tule" ja "seiso" käskyn loppu osalla tulee heittää näkyvä nami tai lelu mieluiten koiran yli. Harjoitus onnistui hyvin, ensimmäisellä kerralla heti namin liian myöhään. Mutta toisella kerralla osasin olla jo nopeampi ja harjoitus onnistui todella hyvin.

Riitta kehui että vaikka tyttömme ovat hyvin vilkkaita ne silti työskentelevät hiljaisesti :)

Muiden harjoituksista:

Merkki, nami merkin taakse, myöhemmin jätä koira ja käy merkin takana. Paras olisi jo koira heti oppii olemaan tasapainossa juuri merkin takan ohjaajan nähtynä. Jos ohjaaja liikkuu liikkuu myös koira päin vastaiseen suuntaan.
Myöhemmin tästä joko sivusuunnassa ruutuun tai taka sivusuunnassa ohjattuun noutoon (vasen tai oikea).

1 kommentti:

  1. Olisko meidän noutoharjoituksista jotain apua/ideaa Fennin kanssa? Ollaan edetty sekatekniikalla ja nouto tuli opittua oikein hyvin ja iloisesti, tuossa jutussa ei ole loppuvaihetta vaan mukana, mutta siitäkin on kirjoitus tulossa kunhan saisi videolle kuvattua ensin. http://lumes.vuodatus.net/blog/2360521/alkeisnoutoharjoituksia-video/

    VastaaPoista