maanantai 15. maaliskuuta 2010

Korrien kuunteluoppilaana (Tending kennel)

Olin 6-7.3.2010 VAS:n järjestämällä TOKOkurssilla kuunteluoppilaana.
Paljon tuli nauhotettua hyvää teenimateriaalia & Pekan teoriaosuus sunnuntaiaamuna.
Tässä joitakin kohtia tuosta teoria osuudesta
(myöhemmin ehkä kerään jotain myös toiminnan osuudesta)

Vireystila / Motivointi / Palkat
Lelu, jota petoeläimen lailla saalistetaan, lelun tulisi aina liikkua karkuun koiraasta.
Koirat voivat pitää erilaista asioista saalistamisessa:
• Jotkut pitävät jahtaus osuudesta (yrittää kaikilla tavoin saavuttaa lelu)
• toiset tappamis osuudesta (lelun repiminen & ravistelu)
• tai kanto osuudesta (kävellessää ympäriinsä lelu suussa tai tuodessa ohjaajalle)
Kehuminen, harvalle on riittävä pitääkseen vireystilaa / motivaatiota yllä.
• Kehumis sana kannattaa liittää ketjuun, jossa koira oppii aina tuon sanan kuultua se saa palkan, jolloin se alkaa itse toimimaan myös vireystilaa / motivaatiota nostattavasti.
• Erinomainen opetettuna ed. tavalla, jolloin sitä voi myös käyttää kokeissa.
Makupala
• on erinomainen eri vireystiloin
• hyvä antaa myös silloin jos liike vielä jatkuu, esim. seuraaminen
Kaikkia yllä mainittuja tulisi käyttää !
Motivaatio syntyy myös siitä että koiralla on turvallinen olo tehdessä työtä ohjaajan kanssa.
• treenien kulku tulis olla koiralle selvää
Esim. luoksetulo jonka tulee olla nopea, mutta koiran perusasennon kanssa on ongelmia. Jos se vaikka on vino ja sitä joka kerta luoksetullessa korjataan antaa tämä koiralle epävarman tunteen kun ei tiedä mitä ohjaajan luona pitäisi tehdä kun sinne tullaan.
Kannattaa harjoitella sivulle tuloa ihan erikseen ja vasta kun koira tietää mitä tehdä liitetään nuo kaksi asiaa yhteen. Tällä tavoin itse luoksetulovauhti ei kärsi siitä kun koira ei voi tulla varmana ohjaajan luo.
• erityisesti stressaaville koirille
Koiralle kannattaa kertoa mitä tulee tapahtumaan, antaa ennen liikettä virittelysana tai virittelykäyttäytyminen, jolloin koiralle on selvää mitä nyt tullaan tekemään.
Voi myös ketjuttaa tietty liike tietynlaiseen palkkaan, joka myös nostaa vireystilaa sen ihanan palkan saannin toivossa -> koira tekee ripeän ja hyvän suorituksen.
• koiran fyysinen kunto
Koiralle annetaan eväät kohdata erilaisia paikkoja ja tilanteita. Hyvä ympäristö totuttamainen nuorelle koiralle on tärkeää, kauppakeskukset, lentokentät, koiranäyttelyt, match showt … jolloin koiralla on turvallinen olo on kisa- / harjoittelupaikka mitä tahansa.
• luottamus ohjaajan toimintaan / käskytykseen
Koiralla tulee olla luottamus että jos ohjaaja käskee tekemään jotain, niin se on myös suoritettavissa. Kun koira onnistuu hyvin useasti tulee sille tunne että se osaa.
Koiran pitää saada tuntea itsensä onnistujaksi.
Jos esim harjoitus menee jollain tavalla epäonnistuu, vaikka joka toinen kerta ja koiraa vain painostetaan yysilla käskyillä tekemään liike loppuun.
Tai esim luoksetulossa sivulletuloa korjataan -> koira ei enää tunne itseään onnistujaksi.
• etene maltillisesti
Pyri onnistuviin suorituksiin, jolloin koiralle tunne että hnän osaa ja on innokkaana tekemässä. Lähtö jo positiivisesti, tietää tämän mä osaan, tekee työnsä hyvällä temmolla ja iloisesti.

Ohjaajan asenne tulee olla ryhdikäs, jonka tulisi viestittää koiralle virettä innostavana ja lisää sen työskentelyhalua.
Esim. seurauta ryhdikkäänä ja kun toive seuraamista anna koiralle äkkiä kehusana ja lelu/nami ilmestyy taskusta ja leikitään.
Jos tapahtuu virhe ohjaajan ryhti / asenne häviää ja voi höpötellä että ”mitäs nyt teit”, jolloin koira huomaa tehneensä väärin ja että palkka menetettiin (voi vielä varmistaa että huomasi palkan menetyksen, näytä lelua / namia ja laita takasin taskuun). Tuon jälkeen anna koiralle uusi mahdollisuus saada palkka. Oppii todella nopeaa huomaamana eron.

Koiralle opetetaan eri juttuja ns temppuja, opetettaessa ne jaetaan vielä pienempiin osiin. Kun osataaan ne taas kootaan yhdeksi isoksi tempuksi.

Kokeita varten kannattaa harjoitella yhdistäen ed. mainittuja temppuja toisiinsa erikseen opetetulla siirtymisvaiheen tempulla, jolloin alkaa syntymään koko koeohjelma (kentälle tulotarkastus, eri liikkeet ja niiden väliset siirtymät ja lopuksi kentältä poistuminen).

Harjoittele tuota koeohjelmaa aluksi yhdistelemällä pari liikettä (ei pakko olla koko liike, käy myös lyhyempi seuraamis versio) ja liitä ne yhteen siirtymävaiheen tempulla. Tuolloin ei saa korjata tai palkata välissä. Vasta lopussa odottaa super palkka ja isot pileet !

Harjoittele myös sitä että mukanasi on pari kaveria, toinen toimii liikkeenohjaajana ja toinen tuomarina.

Norm. harkoissa liikkeiden välit täyttyy sillä että koiran kanssa leikitään tai pahimmassa tapauksessa se seisoskelee ja katselee muualle toisia koira ja ihmisiä.

Nyt jos tuota ei ole opetettu että miten siirrytään liikkeestä toiseen katkeaa side ja koira pettyy ettei voi tehdä kuten normaalisti, jolloin vire laskee.

Toiset koirat voivat stressaantua / kuumua (vinkuvat, haukkuvat)

Harjoittele tulevaa ohjelmaa seuraavasti :
-Aloita vaikka sillä että kehut liikkeen jälkeen  ei kättä taskuun (kokeissa ei voi palkata!
-Luoksetulo, jonka jälkeen kehu ”hyvä hieno” aina samoin eikä kättä vielä taskulla, sitten vasta anna nami. Jolloin koira ei liitä ”hyvä hieno” ja käsi on taskussa, koska tuollaista yhdistelmää ei kokeissa voi tehdä.
-Opeta siirtymiskäsky, ei seuraamista ” vapaa muotoista seuraamista” ja anna koiralle palkka.
-Seuraavassa vaiheessa Seuraaminen sama kehu ”hyvä hieno”, sitten siirtymäkäsky, jonka jälkeen annetaan koiralle palkka.
-Seuraavassa vaiheessa seuraamine sama kehu ”hyvä hieno”, siirtyminen, liikkeestä maaahanmeno, sama kehu ”hyvä hieno”, jonka jälkeen palkkaa vaikka jo liikkeessä.
... -Liike, kehu, siirry, liike, kehu, siirry, likke, kehu, palkka….
Pitäisi näkyä selvästi että koira piristyy kehumisesta ”hyvä hieno”, jolloin tietää että juttu toimii !
Viimeiseksi super pileet: herkku / leikki / ruokaa.
Ketjua voi ottaa kerran viikossa.

Stressaava / kuumuva koira => treeneihin turvallisuutta !
Aina sama palkka samasta asiasta kaikki tapahtuu tietyllä kaavalla!
Kerro mitä tehdään seruaavaksi => oma liikemi / kosketus koiraan
Sama palkka aina samasta asiasta ( toki tunnustele ensin mitkä palkat ovat koirallesi palkitsevia, lelu, nami, kehu, leikkiminen. Mikä on paras lelu. Mikä on paras nami, Mikälainen leikki on parsta.

Kun otat koiraan yhteyden, pidä koko ajan puhelinlangat auki ÄLÄ lyö luuria koiran korvaan jutellessasi muille.  Ota käyttöön alku ja loppu sana.

Harjoittele jo aloittelvankin koiran kanssa ylempien luokkien liikkeitä
-nouto (puu & metalli)
-tunnistusnouto
-ruutu
-kauko-ohjaus.

Paikallamakuu vireettömänä matalalla motivaatiolla: Koiran ei saa odottaa siitä nami tai lelu palkkaa, vaan väliajoin tapahtuvia rauhallisia hyväilyjä. Tee liike aina viimeiseksi ja vie koira sen jälkeen autoon ja lähde kotiin.

Jääviin liikkeisiin takapalkka, joko teitto ennen liikettä tai suorituksesta heitto koiran taakse.

Mikä viritysmerkki / virittelysana tai palkka eri liikkeisiin:
- luoksepäästävyys
- paikallamakuu
- seruaaminen
- liikkeestä maahan
- luoksetulo
- liikkeestä seisominen
- hyppy
- siirtymät
- mikä on kehu sana
- mikä nami on paras
- mikä lelu on paras
- mikä leikki on paras

(täydennetään / korjataa tarvittaessa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti