maanantai 30. huhtikuuta 2012

Koiratanssi kurssi - Tiina Jounio

Olipas antoisa viikonloppu Fionan kanssa koiratanssin parissa. Kurssin veti Tiina Jounio ja järjestäjänä toimi Barking Friends. Tiinan mies Seppo otti viikonlopun aikana jokaisesta koirakosta myös kuvia harjoitellessamme, joten kuviakin kohta luvassa :)
http://sepjou.kuvat.fi/kuvat/Koiratanssi/

Huh kun tuli paljon tietoa ja harjoituksia, niin liikkeiden harjoittelussa, että ohjelman tekemisessä. Saatiin jo myös useampaan kertaan kokeilla esiintymistä 15 x 15 m kehässä ... ei olisi uskonut että parin päivän oppimärällä jo meidänkin pikku tyttö teki noin 1-2 minuutin ohjelmia, tietenkin välillä vielä palkaten.

Tässä hivenen tarkemmin mitä kaikkea viikonlopun kurssilla käytiin läpi. Ihan ensiksi kerrottakoon että koiratanssi jakautunut nykyään kahteen kilpailulajiin, Freestyle/Vapaaohjelma & HTM/Seuraaminen musiikin tahdissa, tämä kurssi käsitteli vain vapaaohjelma osuutta.
Paikalla oli 7 innostunutta koirakkoa, niin pienikokoisia että isompia, jotka myös hyvin eri ikäisiä- laji tosiaan sopii kaikille! Harjoitukset pidettiin Pixnen urheilukeskuksen jääkiekkokaukalossa, joka oli aivan suvereeni paikka moisille harjoituksille, eikä kenenkään tarivnnut edes jännittää että koira karkaisi.

Kurssilla käytiin läpi erilaisia osa-alueita, joista koiratanssin perusliikkeet koostuu:
( "xxx" käyttöön ottamamme käskysana )

1) Käden seuraamisen opettelu, näytettiin koiralle avointa kämmentä ja kun koira koski kuonollaan klikkkerillä merkkaus ja namipalkka. Tätä toistettiin joitakin kertoja molemmilla käsillä. Auttaa koiraa seuraamaan käden liikettä ja on näin helpommin ohjattavissa.

2) Seuraaminen, vasemmalla "sivulla" ja oikealla "vierellä" ja jalkovälissä (takaa kiertäen, "kierrä, väli" ja itse seruaa käsky "välkky"

3) Kulku ohjaajan edessä nenätysten kun ohjaaja peruuttaa "tule"

4) Pyörähdys koira oman akselinsa ympäri oikealle, "kieppi"
Voidaan tehdä paikallaan, koiran ollessa vasemmalla, oikealla tai edessä.
Voidaan tehdä liikkeessä, ohjaajan edetessä tai peruuttaessa.
Voidaan tehdä myös yhteisliikkeenä koira ja ohjaaja pyörähtävät samanaikaisesti oman akselinsa ympäri, joko samaan suuntaan tai eri suuntiin.

5) Kierrot, koira kiertää esim ohjaajan, "ympäri"
Taikka kuten olemme jo Fionan kanssa aloittanee harjoittelemaan kiertämään maassa olevan esineen  esim kauempana oleva purkin "kierrä".

6)   Six-sax ohjaajan kävellessä sen jalkojen alitse pujotellen "alta"

7)   8 ohjaajan seistessä paikalla sen jalkojen ympäri pujotellen kehdeksikkoa, "alta"

8)   Etutassulla silmien ylle, päätä samalla vähän alas päin painaen "häpee"
Keksimme tuossa myös odotellessa liikkeen jossa istuessani maassa käsi ojennettuna ulos vierelleni kämmen auki ylöspäin ollessa Fiona pistää etutassunsa kädelleni nostaen takaraajoilleen, "tassut"

9)   Hypyt ohjaajan jalan (tai käden tms) ylitse, "hyppy"
Tuossa opeteltiin myös hyppäämään ohjaajan jalkojen välistä, niin että ohjaaja jalat ensin salmiakki asennossa ja siitä nostaa toisen jalkapohjan toista nilkkaa tukemaan, josta sitten Fiona takaa kiertäen hyppää läpi. Toinen versio tehtiin, jossa Fiona jätettiin vähän matkan päähän istumaan paikalle ja sieltä "tule, hyppy" käskyllä hyppää välistä .. molemmat toimivat oikein kivasti :)

Lauantain ruokapaussilla katseltiin myös freestyle ohjelmia dvd:ltä ja saimme hyvät paperikoosteet lajin eri perusliikkesitä, liikeyhdistelmistä ja niiden variaatioista kuten myös musiikin valinnasta & koreografian laatimisesta.
Lisäksi saimme kolme sivuisen koosteen, vinkkejä ja ohjeita by Richard Curtis.

Lauantain päätteeksi jokainen teki oman pikku ohjelman opituista liikkeistä... hauskaa oli :)

Sunnuntaina sitten aloitettiin kehänkäyttöharjoitukset ....

1)   Jokainen kävi vuorollaan ottamassa tuntumaa 15x15m kehään, kulkien ensin omalla vapaalla tyylillä seurauttamista millä tavalla tahansa - tuo tehtiin kehän nurkasta kehän yli toiseen nurkkaan.
Toisella kierroksella jokainen meini omalla etenevällä tavalla ensin liikkeitä tehden yhden reunan myötäisesti ja sitten juostiin seuraava kehän reunaa pitkin koiraa kehuen seuraavaan nurkkaan, josta taas sitten uudenlaisia liikkeitä tehden kehän seuraavaan nurkkaan, josta taas sitten lopuksi juosten aloituskulmaan.

2)   Liikkeessä puolenvaihto harjoitus.
a) käännyttiin koiraan päin niin että koira kääntyi poispäin, jolloin jatkoi ohjaajan toisella puolella. Sama tehtiin niin oikealle että vasemmalle.
b) seurauttamista, josta sitten jalanalta pujottelutekniikalla toiselle puolelle, jolloin koira pystyi jatkamaan seurauttamista toisella puolella.
c) seuratuttamisessa koira kierrätetään ohjaajan edestä toiselle puolelle, jossa kieppi, jolloin koira pystyy jatkamaan seurauttamista nätisti toisella puolella.
d) seurauttamsita, jossa ohjaaja pyörähtää ja samassa nappa koiran toiselle puolella, jolloin koira taas pystyy jaktamaan seurauttamsita toisella puolell.

3)   Kehän käyttö harjoitus.
Jokainen kävi 15x15 kehässä ja teki 3 eri liikettä 3:ssa eri kohdassa kehää.
Toisella kerralla jokaisen piti vastaavasti tehdä 3 jotain muuta liikettä taas 3:ssa eri kohdassa.
... pikkuhiljaa alkoi syntymään siirtymäliikkeitä temppujen väliin :)

4)  Sivuaskeleet.
Voi tehdä niin että koira ohjaajan jommalla kummalla sivulla taikka esim ohjaajan edessä joko nenät vastakkain. Fionan kanssa onnistuttiin saamaan kohtalaisen kivat vasemmalla puolella tehtävät sivuaskeleet vasempan mentäessä - kehässä tehdessä tulee vain tiedostaa missä kohtaa tuomarit istuvat, jotta liike tosiaan näkyy pienen koiran kanssa tehtynä kunnolla!

5)   Apuvälineet - esim. kokeilimme sateenvarjon käyttöä.
Tuossa Fionan kanssa ensin tutustuttiiin varjoon, niin että istuin maassa ja Fiona laittoi etutassunsa varjon varren päälle (varjo toki suljettuna). Kokeilimme myös meidän jo aiemmin harjoiteltua "up" temppua sateenvarjon kanssa ja hienostihan Fiona nousi takatassuilleen ylös ja vielä kipitteli siinä hetken taaksepäin ... oi minun pikku sirkuskoira :)
Kokeilimme sateenvarjon kanssa myös sitä että laitan varjon sesistessäni jalkovälin ylitse, niin että kun Fiona kiertää taakse ja tulee väliin voi se joko nostaa tassut varjon varren päälle tai hypätä varren yli.  Tulevaisuudessa pitänee myös harjoitella varjon kierto ihan kuten kierretään jokin muukin esine, toki siinä vain ohjaaja pitää varjoa pystyssä joko maata vasten tai hivenen ilmassa roikottaen ... voi myös tehdä myös 8:a varjon ja ohjaajan ympäri.

6) Eri tyylejä suunnitella koreografia koriatanssi ohjelmaan
a) Osa keskittyy tanssimiseen ja eri liikkeisiin itsessään
b) Osalla on aina ohjelmassaan jokin teema, joka sopii niin musikkiin että vaaatetukseen.

Ohjelman sopiva pituus olisi noin 2-3 minuutia mutta ainakin 1,5 min ja enintään 4 min.

Musiikki tulee valita niin että se sopii niin koiran askellukseen/olemukseen että on ohjaajalle sopivan rytminen.

Alku ja Loppu erityisen tärkeät ja valitse sellaiset jotka sujuvia & varmoja, jottei hyvin suoritettu ohjelma romahda siihen että loppa ei saatu kunnolla suoritettua.

Valittua musiikkia voi alkaa täyttämään ihan kuten haluaa, toiset etsii sieltä ensin tietyt kohdat ja liittää niihin jotkin liikkeet/liikeyhdistelmät ja sitten lähtee täyttelemään sieltä välistä tarvittavat.

7) Hauska kehän käyttö harjoitus "Haamu-koiralle" - ohjelman suunnittelimme parityönä.
Suunnittelimme lännen musiikkiin sopivan 2:15 min kestävän ohjelman  ja mikä hauskinta se toteutettiin niin että toinen toimi ohjaajana ja toinen Haamu-koirana :)
Yllättävää kun ohjaajat eivät samalla lailla olleet huolissaan mitä koira siellä tekee ja mahtaako olla kuulolla... vaikeammaksi tuo olisi tehnyt se että "koira" ei olisi etukäteen tiennyt mikä on ohjelman kulku.

8)  Sitten jokainen sai oman koiran kanssa suorittaa saman "Haamu-koira" ohjelman, niiltä osin mitä koira ei liikkeitä vielä osannut sain täydentää haluamallaan ... no jotenkin se meni, ihan kaikkia haluttua ei saatu Fionan kanssa tehtyä, mutta hyvä mieli jäi :)

9) LOPPUKOE !!!
Jokainen suunnitteli oman ohjelman koiralleen sillä osaamisella mitä löytyy. Kappaleeksi oli Tiina valinnut reilun minuutin kestävän "Somebody loves me" kappaleen - oma ksäitykseni suht hidas, jazz vivahteinen rakkauslaulu. http://www.youtube.com/watch?v=IHmzQA6FQ8A (toinen esittäjä).

Käytettiin ehkä 10-15 min ohjelman suunnitteluun ja sitten jokainen esitti ohjelmansa, tuon ohjelman sai halutessa myös filmattuna ... tottakai haluttiin, joten Seppo filmasi esityksemme ja tulemme saamaan se myöhemmin dvd:nä itsellemme :)

Suuret kiitokset niin Tiinalle antoisasta kurssista että Sepolle jännityksellä odotettavan filmin kuvauksesta!. Kiitokset myös Barking Friendsille kurssin järkkäämisestä! Toiveissa olisi jossain vaiheessa päästä Fionan ja Lalan kanssa koiratanssiin jatkokurssille .. johonkin päin Suomea :)

Lopuksi muutamia linkkejä.

Koulutusta/Kursseja:
Attila Szkukalek kouluttaa la 26.5.2012 Lempäälässä:
http://p2.foorumi.info/koiratanssi/viewtopic.php?t=195
ja
Koiratanssin KV-koulutus 18-19.8.2012 Liedossa/Lesley Neville:
http://p2.foorumi.info/koiratanssi/viewtopic.php?t=222

Tapahutmakalenteri:
https://omakoira.kennelliitto.fi/tapahtumakalenteri/frmTapahtumakalenteri.aspx
Halutessa koiratanssi kisat, niin valitse pvm lisäksi koemuotoon: KT - Koiratanssi ja Järjestäjään: Koemuoto, paina Hae.

Tarkemmin kisasuorituksista ja vaatimuksista:
http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/D3A97B19-7C57-43C8-89BF-B249C460B0EB/9669/Koiratanssintuomariohje152010.pdf
Sivu 5 = Freestyle/vapaaohjelma ja sivun 6 keskeltä = HTM/Seuraaminen musiikin tahdissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti